Ewa-Mari Johansson


Ewa-Mari Johansson är utbildad i New-York, hennes mentor var Time-Life fotografen Arnold Eagle som sedermera arbetade med Man Ray.

Under sina tjugofem år som yrkesverksam fotograf i New-York och Milano, har hon utforskat den kvinnliga kroppens styrka och sökt den själ som döljer sig i en människas uttryck, och i rummen där den varit. Fotografierna blir geometriska meditationer där kropp och form smälter sammani en lek med volymer. Detta arbete har resulterat i ett flertal olika utställningar som omnämnts i internationell press.

Utställningen är en berättelse i bilder från Slottet Storholmen sett genom Ewa-Maris ögon. Där själen lever kvar i slottets väggar och i slottsträdgården. Vi leds att titta genom fönster och dörrar som är öppna, att undra om det var där bakom som Greta Garbo stod en gång. Kanske anar vi Gustav V som spelar tennis…
Slottet låter oss drömma om det pudrade hårets och röda klackarnas tid, med en ton av dekadans. I bilderna ser vi att tid har förflutit, kroppen i rummet ger oss en möjlighet till inblick i en svunnen tid och någon annans verklighet genom fotografiet.
Middagarna och släktträffarna, som den kulturintresserade Punschkungen Cederlund höll här en gång i tiden är förbi. Det var han som köpte Storholmen och byggde det första huset efter ritningar av Magnus Isaeus, som förlaga tog Isaeus den Ryska paviljongen på världsutställningen i Wien 1873. Detta hus blev grunden till Slottet.
Det var Ivar Kreugers närmaste man Gunnar Krassman, som genomförde bygget av pelargångarna till flyglarna, och fick det att bli detta stilfulla chateau med hjälp av arkitektfirman Östlin & Stark, vilka också stod för den tekniska terrass- och dammanläggningen. Resultatet blev en sammansmältning av klassiska romartidens förnäma kyla, renässansens heta färgstarka yppighet och 1700-talets elegans.
Under andra världskriget hade Ryska ambassaden sitt sommarnöje på slottet med gäster, bland andra ambassadören Alexandra Kollonty, som tidvis var förföljd i Ryssland. Det var då förfallet började. Vad kommer nu att hända med slottet på Storholmen?

Designad och producerad av Prek